"Het mooie van muziek maken voor mensen met dementie, is dat je direct ziet en ervaart hoe het effect ervan is. De reacties zijn ongefilterd. De muziek heeft direct impact. Daar heb je persoonlijkheid en empathie voor nodig."
Wim Dictus, muzikant & muzikaal assistent bij Kleurke
Gitaar, mandoline en zang
Johan speelt in diverse muziekgroepen. Hij is van alle markten thuis en biedt een breed repertoire.
Na zijn pensionering (onderwijs) is hij ook muziek gaan maken in verzorgingshuizen en voor De Zonnebloem.
Gewoon... omdat hij het leuk vindt.
Zang, gitaar en sing-along
Conchita & Ilo weten met hun muziekprogramma een breed palet van emoties in de doelgroep aan te raken. Bekende, ontroerende melodieën worden afgewisseld met lekkere feestnummers om mee te zingen en te dansen. Conchita bereikt met haar warme stem vol passie ieders hart. Vanuit haar multiculturele achtergrond zingt ze met veel plezier dit repertoire. De Molukse Ilo was lange tijd activiteitenbegeleider voor ouderen. Hij speelt gitaar, bas, piano, drums en zingt vanuit zijn ziel. Conchita en Ilo hebben elkaar gevonden om de muziek vol enthousiasme vanuit hun hart te delen en weten dan niet van ophouden…
Meer over de muzikanten op hun website:
Zang, percussie
Na 40 jaar onderwijs ben ik inmiddels gepensioneerd. Altijd al in de muziek gezeten. De laatste jaren met veel plezier samen met Rensz en Eugène muziek aan het maken in de verschillende verzorgingshuizen. Het is fijn om, al is het maar voor even, de mensen te laten genieten van muziek.
Gitaar, accordeon
Mijn moeder was pianist en gitarist en mijn broers en ik zijn min of meer door haar meegenomen. Ik werd leraar met specialiteit muziek. In mijn vrije tijd was ik dirigent van diverse koren, m.n. het socialistisch koor Breda. Wat later ging ik meedoen met het kwartet "Buitenspel". We traden op bij Middeleeuwse feesten en ik speelde gitaar en accordeon. Zingen blijf ik het leukste vinden. Nu ik met pensioen ben zet ik me in als vrijwilliger bij Kleurke als coördinator (tot april 2022) en muzikant, soms alleen, maar vaak met iemand anders samen.
Gitaar, zang
Jan is al 40 jaar muzikant, muziekdocent en muziekagoog in het onderwijs, de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg en heeft ervaring in muziek maken voor ouderen met dementie.
Op zijn website kun je zien wat Jan heeft gedaan en doet.
Accordeon, gitaar, zang
Voor Kleurke treed ik op als accordeonist, gitarist en zanger en soms andere instrumenten, zoals de panfluit. Ik breng vooral oude liedjes zoals 'twee motten', '24 rozen', 'daar bij de waterkant', met uitstapjes naar rock&roll, Franse liedjes en enkele accordeon-successen.
Naast deze activiteiten begeleid ik orkesten met mensen met een beperking en treed ik op als Willy’s One Man Band
Gitaar, accordeon, zang
Voordat de pandemie ons verraste, was ik twintig jaar actief als muzikant op de zakelijke markt. Mijn doelgroep is kleiner en de sfeer is intiemer. Als ik nu muziek maak voor mensen met dementie, zie ik dat ik hen aan henzelf herinner. Muziek raakt iemand in het hart, ver voorbij het cognitieve. Als muzikant zie je hoe je het verschil kunt maken tussen weer een - eenzame? - dag op je kamer of een gevoel van euforie door de muziek.
Meer over de muzikant op zijn website:
Zang
Met een voorkeur voor Nederlandstalige kleinkunst studeerde Erika af aan de theateropleiding Selma Susanna in Amsterdam (THOPSS).
Inmiddels zong Erika al vaak in zorginstellingen en weet ze met haar zuivere stem en frisse uitstraling de mensen te raken. Ze heeft een grote liefde voor
het werk van Wim Sonneveld en liedjes uit Ja Zuster, Nee Zuster, maar ook de lekkere meezinger Koffie van Rita Corita gaat er in als koek.
Erika weet hoe ze echt contact moet maken en geniet van het samen zingen en kletsen met de bewoners.
Zang en gitaar
meer info volgt
Zang
Nicole zingt voor de hobby, naast een baan in de agrarische sector.
Met enige regelmaat treedt ze op voor verenigingen zoals De Zonnebloem en KBO.
Ze zingt Nederlands repertoire; soms in Brabants dialect. en ledjes die over vroeger gaan. Herkenning in de ogen van mensen te zien, dat vindt ze leuk.
Gitaar, zang
Het is nog altijd een plezier om me in te zetten voor Stichting Kleurke en om met en voor de bewoners van de zorgcentra muziek te maken. Ik hoop dat nog lang te mogen doen. Behalve muziek ben ik graag bezig met schrijven, verhalen, gedichten en liedjes in het Brabants dialect.
Meer over de muzikant op zijn website:
Zang
Trees zingt vaak samen met Eugène Breukers of Rensz Gorisse. Ze heeft veel ervaring met jeugdwerk en maatschappelijk werk.
Ukelele, zang
Petra werkt al 25 jaar in de gehandicaptenzorg. Als bespeelster van de concertukelele is ze actief in de USB, de Ukelele Sociëteit Breda.
Dwarsfluit, piano en zang
Mijn ouders hebben beiden een hoge leeftijd bereikt. Daardoor heb ik een zwak voor mensen met een hoge leeftijd/broze gezondheid. Met muziek raak je een wereld aan die ver weg lijkt, maar voor velen nog aanspreekbaar is, waardoor even de dagelijkse ongemakken vergeten kunnen worden.
Muziek is mij met de paplepel ingegoten: het maken, luisteren en genieten. Met muziek maak je contact met mensen. Jong en oud, groot en klein: muziek verbindt en raakt mensen in hun hart.
En .. muziek activeert, haalt herinneringen en emoties op waardoor mensen uit hun eigen wereldje komen en contact maken.
Ik ben vakdocent muziek in het basisonderwijs, koordirigent en afgestudeerd Orthopedagogisch Muziekbeoefenaar en maak muziek omdat ik er zelf blij van wordt.
Muziek geeft een kleurke aan het leven!
Piano
Harry speelt als jazzpianist op vele podia in Nederland maar ook ver daarbuiten, zelfs tot in Amerika en Japan.
Maar Harry treedt ook solo op en heeft voor zorginstellingen een speciaal programma samengesteld waarin hij veel Nederlandstalige liedjes zingt. Dit wordt afgewisseld met enkele zelfgeschreven teksten.
Het vrolijke optreden van deze 'zingende en swingende pianist' staat borg voor een gezellige meezingbijeenkomst.
Meer over de muzikant op zijn website:
Dwarsfluit, piano en zang
Mijn ouders hebben beiden een hoge leeftijd bereikt. Daardoor heb ik een zwak voor mensen met een hoge leeftijd/broze gezondheid. Met muziek raak je een wereld aan die ver weg lijkt, maar voor velen nog aanspreekbaar is, waardoor even de dagelijkse ongemakken vergeten kunnen worden.
Keyboard, zang
Sinds mijn pensioen heb ik mijn oude hobby van muziek maken weer opgepakt. Ik zing en begeleid mezelf op mijn keyboard. Ik vind het leuk om de dag van de mensen wat op te fleuren. Dit middels vooral Nederlandstalige liedjes uit de oude doos. Het is fijn om de mensen zo enthousiast te zien reageren bij het horen van mijn muziek. Natuurlijk probeer ik daarbij zo veel mogelijk in te spelen op de reacties.
Gitaar (en basgitaar), accordeon, piano, zang
Mijn vrouw Ella werd ruw op 56-jarige leeftijd geconfronteerd met Alzheimer, wat resulteerde in jarenlange verzorging thuis en later in Aeneas|Thebe, waar zij in 2019 overleed in liefdevolle armen van mijn gezin en de verzorging aldaar. Ella genoot volop van muziek, zong en danste daarbij door Aeneas. Dit muzikaal beleven is voor mij een grote troost geweest in deze verdrietige periode.
Om deze reden ben ik mij meer gaan verdiepen in muziek voor mensen met dementie, omdat ik ervaarde dat muziek vreugde en diepe emoties losmaakt en vaak zich in heldere momenten manifesteert. Op de, inmiddels, vaak gegeven Kleurke-concerten met Waldin en als solist heb deze momenten als kostbaar goed in mijn leven gaan beleven.
Ik ben opgeleid op het conservatorium tot docent muziek en momenteel werk ik nog parttime als solist met een gevarieerd programma uit de jaren ’60 tot heden.
Meer over de muzikant op zijn website:
Zang, gitaar
Sonny Rering is al jarenlang actief binnen de muzikale muren van waar hij ook maar acte de presence kan geven. Na in talloze bands te hebben gespeeld, waaronder Brastagi en The Songfactory, is hij nu vooral veel solo bezig met het verzorgen van optredens binnen onder andere verzorgingshuizen voor dementerende bejaarden. Daarnaast verzorgt hij ook al jaren muziek tijdens de kerkdiensten in gevangenissen waaronder Vught en Alphen aan den Rijn. Sonny is zanger-gitarist en een groot fan van country rock.
Zang en gitaar
Zangeres Anja Balemans en gitarist Rein Croonen vormen samen Duo de Rith.
Zij hebben een zeer breed repertoire in diverse talen; van vrolijke Gypsy Swing tot Jules de Corte.
Tijdens optredens in verpleeghuizen zagen zij hoeveel plezier mensen met dementie beleefden aan muziek. Mensen komen in beweging, zingen mee en soms wordt er zelfs gedanst. Het is zo waardevol om via muziek contact te kunnen maken en mooie herinneringen naar boven te halen.
Via Stichting Kleurke genieten mensen met dementie in hun eigen vertrouwde omgeving van muziek en dat geeft Duo de Rith veel plezier en voldoening.
Meer info kun je vinden op de Facebookpagina van Duo de Rith
Zang, viool
"Breng eens een zonnetje onder de mensen!"
Waldin treedt op samen met Dries Oomen: twee schoolmaatjes van het Rotterdams conservatorium zijn elkaar na lange tijd weer tegengekomen en hebben een gezellig programma voor u samengesteld. Wij stemmen af op de goede oude radio met hits van weleer uit Nederland en van overzee. Onze liedjes brengen kleur en fleur en nodigen uit om actief mee te doen. Enkele voorbeelden zijn: Eddie Christiani, Dorus, Zangeres zonder Naam en de Jantjes.
Meer over de muzikant op haar website:
Gitaar
Muziekactiviteiten voor senioren, daar houd ik me de laatste jaren nadrukkelijk mee bezig. Eigenlijk handel ik in gezelligheid: ouderwetse gezelligheid, met leuke meezingers, luisterliedjes en af en toe een
liedje van mezelf.
Naast optredens organiseer ik ook prachtige, ontroerende ontmoetingen tussen mensen met dementie en jonge kinderen.
Verder heb ik nog een parttime baan als gastheer in een verpleeghuis, waar ik ook weer omringd word door mensen van dezelfde boeiende doelgroep.
Meer over de muzikant op zijn website:
Harp
Roelina is afgestudeerd als Master of Music aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daarnaast heeft zij verschillende cursussen en masterclasses gevolgd bij onder andere Hugh Webb, Lavinia Meijer en Isabelle Perrin.
Op dit moment is zij vaste gastspeler bij het Symfonieorkest Nijmegen.
Verder is zij vaak te vinden als docent op basis- en muziekscholen, daar begeleidt zij Euritmie-lessen. Daarnaast vindt zij ook nog tijd om zich in te zetten voor Kleurke.
Meer over de muzikant op haar website:
Zang
Mirjam is zangeres, liedjesschrijver, actrice en doet diverse creatieve projecten.
Ze heeft een uitgebreide staat van dienst als zangers. Kijk hier maar eens.
Accordeon, zang
Muziek is communicatie, verbindt de muzikant met zijn publiek. Niek maakt die verbondenheid graag zichtbaar, wanneer hij met ouderen of specifiek dementerenden werkt. Zijn spel op de accordeon kan virtuoos zijn, maar staat tijdens het zingen van Nederlandse en bekende Engelse liedjes altijd in dienst van het samen zingen, het werken met de herinnering van de cliënten. Naast liedjes van 'Daar bij de waterkant' tot 'Het land van Maas en Waal' en 'Que Sera' tot 'Love me tender', speelt hij tussendoor graag een keer herkenbare deuntjes, van een 'Bloemenwals' tot de 'Sirtaki'.
Meer over de muzikant op zijn website:
Gitaar, zang
Mensen ontroeren met mijn muziek: daar word ik zelf gelukkig van! Mijn genre is Nederlandse kleinkunst. Een paar jaar geleden heb ik meegedaan aan de Voice-kids, in de finale gestaan van volkszanger junior en vaak opgetreden bij allerlei gelegenheden.
Ik weet door de verschillende muzikale ervaringen van de afgelopen jaren
waar mijn hart ligt en dat is om met mijn gitaar en zang jou te raken en je het gevoel geven dat jij er mag zijn!
Meer over de muzikant op zijn website:
De laatste jaren van hun leven brengen mensen met dementie vaak door in een verzorgingshuis. Zij hebben juist in deze periode veel baat bij muzikale ervaringen. Stichting Kleurke probeert het mogelijk te maken dat structureel aan te bieden. Daartoe worden "partner-overeenkomsten" gesloten met de instellingen. We gebruiken het woord "partner" omdat het doel voor beiden is: het welzijn/welbevinden van de bewoners. In de overeenkomst worden de praktische zaken geregeld. Wilt u weten wat Stichting Kleurke kan betekenen voor mantelzorgers, neem dan contact op via het contactformulier.
Het is belangrijk dat de muzikant op een respectvolle manier contact kan maken met de mensen waarvoor hij of zij speelt. Dat is bijna altijd een kleine groep bewoners van zorginstellingen in de zogenaamde. huiskamer. Stichting Kleurke verwacht van de muzikanten dat zij zich houden aan de gedragscode. Er komt van alles bij kijken. Lees daarover meer op de Facebookpagina van Kleurke.
Op dit moment - augustus 2023 - beschikt Kleurke over voldoende muzikanten.